Érik a szőlő

A rendkívüli meleg miatt két héttel korábban kezdődött a szüret Egerbe. Az ötezer hektáros borvidéken idén kevés a termés, de a minőség jónak ígérkezik. A kellő cukorfok mindegyik szőlőnél megvan, keddtől – a cabernet kivételével – a késői fajták is szedhetők.

A termés kevés, de a minőség jó, sőt egyes fajtáknál kiváló az egri borvidéken.
Itt a rendkívüli meleg miatt két héttel korábban érik a szőlő, ráadásul szinte egyszerre mindegyik fajta. Az átlagosan 45-60 napos szüreti időszak idén egy hónaposra rövidült, szeptember végére le is szedik a szőlőt.
Már a késői fajták is elég édesek. A borászok dolga nehéz, ők a savtartalmat és a PH értéket is nézik, nem csak a cukorfokot.
Viszonylag magas lesz a mustcukorfok, ebből kifolyólag magas lesz az alkoholtartalma a készülő boroknak, azonban a beltartalom, az illat-, zamatanyagok, illetve a savtartalom jelen pillanatban is óráról órára csökken. Ennek megfelelően nehéz lesz kiváló ízű harmonikus borokat készíteni – mondja Tarsoly József hegybíró.
Simon József borász a szüret csaknem felénél tart. Ő azt tapasztalja, hogy az aszály kényszerérést okozott. De aki a megfelelő hozamkorlátozással termelt, ott a szőlő nagyon jó minőségű. A borász nagy problémának látja, hogy az egri szőlő jó részét nem itthon dolgozzák föl. Egyrészt alföldi, másrészt szlovák kereskedők vásárolják föl. Az Alföldön kétliteres palackos bor, Szlovákiában 5-9 eurós bor készül az eredetvédett egri szőlőből.

A korai fajtákat már fel is dolgozták, most a borvidék nagy részére jellemző középérésű szőlőket szedik. Keddtől a cabernet franc és a cabernet sauvignon kivételével az összes szőlő szüretelhető.