Lóra! – de csak regisztráltra

Nyilvántartásba vett lovasiskola, sőt: egyedileg azonosított lovak – többek között ez kell ahhoz, hogy valaki lovasszolgáltatást végezzen.  Szigorodnak a szabályok, különösen azoknál a szolgáltatóknál kell mindennek rendben lenni, amelyek jelentkeztek az iskolai lovasoktatásra.

Hatvan ló él az Egedhegyi Lovasiskolában, lipicai, fríz és andalúz, iskolalovak, fogatlovak, tenyésztésbe beállítottak és bemutatós lovak. Szinte mindennel foglalkoznak: lovagoltatnak, lovastúrát szerveznek, kocsikáztatnak, oktatnak.  A lovas szolgáltatást végzőknek nyilvántartásba kell vetetni magukat. Csak szakképzett oktatókkal, kísérőkkel, legalább öt, oktatásra alkalmas lóval, védőfelszerelésekkel rendelkezők kerülhetnek be a regisztráltak közé.
Csak egyedileg azonosítható lovakkal lehet szolgáltatni – ezt tartalmazza egy rendelettervezet. A lovaknak eddig is volt úgynevezett útlevelük, amely a pedigrét, a tenyésztő nevét, az oltásokat, a vérvizsgálat eredményét tartalmazza, ezen kívül chippel vagy bélyeggel jelölték őket. A rendelettervezet szerint ezentúl csak elektronikus jelölés alkalmazható – kivéve a törzskönyvezett lovak. Az új tanévben – fakultatív módon – lovasórákon is részt vehetnek az általános iskolák 3., 4. és ötödikes diákjai. Erre is regisztrálták már magukat a lovasiskolák. Úgy tudják: az oktatási intézmények pályázhatnak majd, és nekik kell megkeresniük a szolgáltatókat. A szülőknek ez plusz pénzbe nem kerül. Az iskolai lovasoktatás egész tanévre szól.