Állandósult átmenetiség – a Csókos asszony című operettel kezdődik az évad

Állandósult az átmeneti állapot – mondta a színház évadnyitóján Blaskó Balázs. Az igazgató és a polgármester is a nehézségekről beszélt. Habis László azt emelte ki: bár hiányoznak az állami források, a fenntartói kötelezettségeit teljesíti a város. Blaskó Balázs a saját bevétel növelését tartja fontosnak, ezért emelni szeretnék a bérletesek számát, új konstrukciókat dolgoznak ki, tájelőadásokra készülnek.

Az a fajta átmeneti állapot, ami az elmúlt évadot is jellemezte, állandósult – mondta Blaskó Balázs a színház évadnyitó társulati ülésén. A társulat valamennyi tagját arra kérte, hogy segítse a színház működését – akár a bérletek propagálásával, akár reklámmal. Fantasztikus 25 éven vagyunk túl – emelte ki Blaskó, majd úgy folytatta: segíteni kell a színház életben maradását, óvni, mert különben nem lesz fedél a fejük fölött. A forrás egyre kevesebb, az önkormányzat is nehéz hónapokat él át. Az igazgató úgy látja: a színház további támogatása is nagy erőfeszítéseket követel az önkormányzattól. Megvolt a negyedéves és a féléves zárás, kiderült: a kiadás az elvárhatónál magasabb, a bevételi oldal alacsonyra sikeredett.
Ezért növelni akarják a bérletesek számát, tájelőadásokat szerveznek, új bérletkonstrukciókat dolgoznak ki, szervezik a Thália támogatói bérletet. Élünk, dolgozunk, lüktető élet van a Gárdonyiban – mondta Blaskó. Bérletárusításból már 12 millió forint bejött, a 471 milliós költségvetést 42 millió pénzmaradvány is növelte, és növeli újabb 73 millió is, az adósságrendezés miatt kifizetetlen számlákhoz nyújtott segítség.
Habis László polgármester a városimázsról beszélt, arról, hogy Egert márkaként szeretnék építeni. Szerinte újra kell gondolni a város kulturális koncepcióját, azt szeretnék elérni, hogy tisztább profilú szervezetek működjenek. Bár hiányoznak állami források, a fenntartói kötelezettségeket teljesíti a város – hogy hogyan, azt még nem tudják.
Az évadzáró társulati ülés végén, a Szózat elhangzása után Csathó Csaba tanácsnok azt mondta: kilenc bemutató lesz, de csak ötre van pénz. Az igazgató erre úgy válaszolt: az ötből ők kilencet csinálnak.