Halálugrás a Harlekinben – sok változás várható az évadban

Halálugrás és lépéskényszer – így írta le a bábszínház helyzetét Bal József megbízott igazgató. Szerinte a néző- és előadásszám nem növelhető, új ötletekkel és sok munkával próbálnak meg több saját bevételhez jutni. Lesz csecsemőszínház, tantermi színház, játszóház, minden előadás után beszélgetés, drámajáték. Több korosztállyal komplex módon kívánnak foglalkozni.

Nem fáklyásmenet az idei év – mondta Habis László a bábszínház évadnyitóján. Év elején érzékelték a Harlekin nehéz helyzetét. A megye kieső támogatására pályázott a város. 133 milliót kértek, 53-at kaptak.
Abban bízik, hogy a komoly átalakuláson keresztülment társulat a művészi feladatokra tud koncentrálni, és eredményes évadot hoznak létre.
Bal József megbízott igazgató szerint sok szempontból próbaév lesz az idei. Próbája lesz az erősen átszervezett társulatnak, és annak is, hogy az új típusú működésük hogyan találja meg a helyét a városban.
A mostani évad halálugrás – fogalmazott. Apró, biztonsági lépésekkel nem lehet árkot átugrani. A Harlekin árok szélén van, a nézőszám, az előadásszám, a bevétel növelése befagyott.
Átalakulásra van szükség – mondta -, több korosztállyal, komplex módon fognak foglalkozni. Lesz csecsemőszínház, vasárnaponként Kézzel-bábbal címmel játszóházakat tartanak, tantermi színházra készülnek. Minden előadás után beszélgetéssel, drámajátékkal segítik majd a darabok feldolgozását. Kamaszoknak szóló előadásokat is terveznek.
Az évadnyitó társulati ülésen bemutatkoztak az új tagok. Látványtervezők, színészek, díszítő, gazdasági ügyintéző érkezett a bábszínházba. Az igazgató sok munkát, sovány fizetést ígért. De azt is mondta: hit nélkül nem megy.