A sós túrós az igazi – rétesnapok Felsőtárkányban

Több évvel ezelőtt úgy döntöttek a felsőtárkányi nyugdíjas klub asszonyai, hogy nem hagyják feledésbe merülni az igazi tárkányi rétes készítési módját. Régen az ő rétesük híres volt a környéken, nagyobb ünnepekre innen szállították a sós túrós rétest. Ma ennek a csemegének ünnepet rendeznek a faluban. Két napon keresztül lehetett kóstolni a helyben nyújtott, valódi rétest. Akit érdekelt, a receptet is megtudhatta.

Sós túrós rétes – ez tipikusan csak Felsőtárkányra jellemző étel. Az édes réteshez szokott idegenek sokszor kételkedve kóstolják meg. A recept majdnem feledésbe merült, de néhány helybeli asszony, a nyugdíjasklub tagjai úgy döntöttek: megpróbálják tovább hagyományozni az igazi rétes készítési módját. Tárkányban a rétes a szegények étele volt: liszt és túró mindig akadt otthon, így a háziasszony bármikor tudott rétest sütni.
A néptáncosok és hagyományőrzők fellépése mellett a legnagyobb látványosság maga a réteskészítés volt.
A recept egyébként mesei: három kiló liszthez hét tojás, hét evőkanál étolaj és egy picike élesztő. Sós, langyos vízzel fölverik, majd hét cipóra osztják. A rétes verése nehéz dolog – kemény fizikai munka. De ezen múlik, hogy milyen finom lesz a rétes. A tárkányi asszonyok péntek reggeltől vasárnap estig csinálták az édes és sós túrós, az almás rétest. A kétnapos fesztiválon tízezer rétest adtak el. De mivel az asszonyok a fellépőket is ellátták étellel, legalább 14 ezer adag rétest készítettek.