Pályázik a megye, Korózs a porondon – ülésezett a megyei közgyűlés

Közel 80 millió forintos támogatásra pályázik a megye – erről döntött a közgyűlés soron kívüli ülésén. Az úgynevezett megyei önkormányzati tartalékból igényelnek támogatást. Ebből finanszírozni lehetne a megyei területfejlesztési koncepció elkészítését, a projektzáró ellenőrzéseket. Az egyetlen napirendi pont mellett csak egy téma volt: Korózs Lajos szocialista képviselő múlt heti sajtótájékoztatója.

A stílus maga az ember – dr. Gondos István, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalását a szocialista frakció vezetőjének, dr. Nagy Imrének címezte. Korózs Lajos múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzottakról kérdezte Nagy Imrét. Gondos szerint Korózs Mengele módszereihez hasonlította a megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi állapotának komplex felülvizsgálatát. A Fidesz frakcióvezetője azt kérdezte Nagy Imrétől: egyetért-e frakciótársával abban, hogy a felülvizsgálatot végző orvosok munkáját náci tömeggyilkosok módszereivel állította párhuzamba, vagy elhatárolódik. A válaszra a közgyűlés végéig kellett várnia. Nagy Imre szerint a kérdésben csúsztatás volt. Az ő olvasata az, hogy Korózs nem az orvosok munkáját, hanem a Fidesz-kormány politikáját bírálta. Ami a rokkantnyugdíjasokkal történik, megalázó és embertelen. És ha jól tudja – tette hozzá a szocialista frakcióvezető –, frakciótársa megkövette a holokauszt áldozatait, elszenvedőit. Gondos szerint az üggyel foglalkozni kell, mert minden közgyűlést a tagok minősítenek. Szabó Gyula szocialista képviselő úgy látja: a magyar politika egyre jobban lejáratja magát, de erről az útról soha nem késő visszafordulni.
Szabó Róbert Korózs korábbi viselkedését is megemlítette: amikor Schmitt Pál tiszteletére díszközgyűlést tartottak, a képviselő becsapta az ajtót, összefirkálta az alaptörvényt.
A megyei közgyűlés soron kívüli ülését egyébként azért hívták össze, hogy felhatalmazzák az elnököt: nyújtson be pályázatot a megyei önkormányzati tartalékból igényelhető támogatásra. A 19 megyének másfél milliárdot különítettek el, Heves megye csaknem 80 millió forintra pályázik. Ebből szeretnék a területfejlesztési koncepció elkészítését finanszírozni, valamit a projektzáró ellenőrzéseket elvégezni. Az ellenőrzést az előző évben elkezdték, 744 szerződésből háromszázat már ellenőriztek. Dudás Róbert jobbikos képviselő annyit még megjegyzett: szerinte a közgyűlésnek vagy valamelyik bizottságnak látnia kellett volna a pályázatot, és reméli, hogy minél több pénz kapnak, nem úgy, mint a települések az ÖNHIKI-s pályázatokon. azt kérdezte: A közgyűlés egyhangúlag felhatalmazta az elnököt, a pályázatot benyújtják.