A vadak is szenvednek a kánikulától

A tartós és rendkívüli kánikula nem csak az embert viseli meg, hanem az erdő, mező vadállományát is, ezért a vadásztársaságok, akár télen az élelmet, nyáron a vizet szállítják az állatok élőhelyére. A nagy hőség jelentősen csökkentette a fürdéshez, dagonyázáshoz rendelkezésre álló vízkészleteket is. Az Egererdő Zrt. szakemberei ezért a napokban elkezdték a dagonyák, erdei víznyerőhelyek mesterséges feltöltését.

A Mátrában és a Bükk nyugati részén 75 ezer hektáron erdőgazdálkodást, ezen belül 55 ezer hektáron vadgazdálkodást is folytató Egererdő Zrt. a bekerített, zárt területen tartott vadállomány esetében gondoskodik az ivóvízzel való ellátásról. Ezeken a területeken ugyanis kerítésekkel akadályozzák a vadak szabad mozgását, vándorlását. Szabad területen erre nincsen szükség, a vad ismeri az élőhelyét, felkeresi azokat a víznyerő helyeket, amelyek az aszályos időszakban is természetes vízutánpótlást biztosítanak. A zárt területeken, így a vadaskertekben szélkerekes emelő kutakat használnak a víznyerésre. Ezenkívül a dinnyeszezon beköszöntével lédús selejt görögdinnyéket helyeznek ki az erdei állatoknak, amelyek egyébként jól alkalmazkodnak a nagy meleghez.
Az osztályvezető elmondta azt is, az erdei víznyerőhelyek (források, patakok, dagonyák) továbbra is alkalmasak arra, hogy a vadak fedezzék a szükséges ivóvíz szükségletet. Azt is hozzátette, hogy a vízutánpótlás az Egererdő Zrt. részére nem jelent plussz költséget, hiszen a fúrt kutak megújuló energiaforrással működnek, így csak azok karbantartási költségei jelentkeznek. Ezek viszont elenyésző összegek a vadaskert összköltségeihez viszonyítva.