Villasor a múlt század elejéről

A Buttler-házban kezdődött, a Deák Ferenc utcában folytatódott a villasort bemutató egri séta. Az utcának ezt a részét éppen most vonja helyi egyedi védelem alá a város. Meg akarják őrizni az utcaképet, az utca jellemző karakterét.

A Buttler-házból indult a séta, ahol az Ettre-hagyaték historizáló stílusban készült szalongarnitúráját nézték meg. A sétát vezető Bujdosné dr. Pap Györgyi történész muzeológus azt mondta: a Deák Ferenc utcai villasor azért is érdekes, mert átfogó műemléki védelem az 50-es években történt, ekkor viszont még a szecessziós és az 1900-as évek elején épült házak nem számítottak nagy értéknek. Ma viszont már oda kell figyelni ezekre. Szerinte még sok olyan épület van Egerben, amit az 50-es években nem nyilvánítottak védetté; és arra kéri az egrieket, keressék meg ezeket, hívják fel a figyelmet az értékekre.
Az első villát 1914-ben építették, a vasútállomás környékieket a 20-as évek végén. A vasúton és az országúton érkezőket is ez a széles és elegáns villasor fogadta.
Helyi, egyedi védettséget kap a Deák Ferenc utca villasora az 1. számtól az 57-esig, vagyis a gyógyszertár épületéig.
A jövő héten dr. Czakó István mesél a Bazilikáról. A séta fél órával korábban, 5-kor kezdődik.