Egri mester sikere

Június közepén Londonban a Saint Gobain Gypsum vállalat szakmai gálájára meghívást kapott az egri Koczka Sándor szobafestő, mázoló és tapétázó mester, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik. A neves gyártó cég trófeaosztó ünnepségén azok jelenhettek meg, akik az vállalat termékeit a legmagasabb színvonalon használják. 29 ország képviselői voltak jelen, hazánkból három szakember kapott meghívást. Koczka Sándor azt mondja, nagyon komoly elismerés ez.

„…a bizonyítvány csak egy útravaló…”
beszélgetés Koczka Sándor egyéni vállalkozóval, szakmáról, díjakról, jövőről

Június közepén Londonban a Saint Gobain Gypsum vállalat szakmai gálájára meghívást kapott az egri Koczka Sándor szobafestő, mázoló és tapétázó mester, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik. A neves gyártó cég trófeaosztó ünnepségén azok jelenhettek meg, akik az vállalat termékeit a legmagasabb színvonalon használják. 29 ország képviselői voltak jelen, hazánkból három szakember kapott meghívást. Koczka Sándor azt mondja, nagyon komoly elismerés ez.
Hogyan ért ez a hír?
Ez egy kicsit váratlanul ért, mióta létezik a cégem, 2004. óta, sok göröngyös utat kellett bejárnunk. Sokféle munkát kellett elvégeznünk, hogy fokról-fokra haladva növekedni tudjunk. Tavaly adták át a felsőtárányi Bambara Hotelt, ez egy 56 szobás szálloda. Az egész belső rész felületképzését, festését mi csináltuk, ez keltette fel a világcég figyelmét.
Mire sarkall ez?
A mai világban minden vállalkozónak kívánom, hogy kapjon valamilyen elismerést, hogy meg tudja tartani önbecsülését, odafigyeljen munkájára. És manapság, amikor igen nehéz a gazdasági helyzet, jól esik az ilyen visszajelzés. De nemcsak a trófea lényeges, nekem az is nagyon fontos, hogy az utca túloldaláról átinteget a régebbi kuncsaft és szól, hogy unokája született, szeretnék felújítani a lakást és ránk számítanak.
Ez tovább is sugárzik, hiszen az utánpótlásban is tevékenyen részt veszel.
Részt veszek évek óta a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájában, ahol szakmunkásvizsgáztatásban, szintvizsgákban vállalok feladatokat. Nagy szomorúságomra nem nagyon van igény mostanában a mestervizsgáztatásra, jó lenne, ha időről-időre összegyűlne a megyében egy csapat, akik a legmagasabb szinten szeretnék bizonyítani szaktudásukat!
Mitől lesz valaki jó festő, jó mesterember?
A mai napig tanulok. Azt vallom, hogy az okos ember más kárán tanul. Nagyon sok gonddal, nehézséggel találkoztam már pályám során, ahol a megrendelő azt várta, hogy mint szakember, oldjam meg a problémákat. Lépést kell tartanunk a technológiával, meg kell ismernünk az új anyagokat, véleményt kell alkotnunk róla. Csak így tudjuk a megrendelőnek garantálni, hogy a legjobb tanácsot, a legjobb szolgáltatást kapja. Arról nem is beszélve, hogy amikor oktatok, a diákokkal is a legújabb dolgokat kell megismertetnem.
Hogyan szerettél bele ebbe a szakmába?
Ha visszapörgetem az idő kerekét, nagyon kellemes dolgok jutnak eszembe. A szülői háznál, ahol felnőttem, Andornaktályán, édesanyáméknál egy alkalommal festés volt. Láttam a festőket, ahogy kevertek, dolgoztak, s hogy a különböző helyiségeket hogyan varázsolták széppé. Nagyon megtetszett ez a munka. Szüleim a Mezőgépnél dolgoztak, vasas szakmában, engem is erre szántak. Nem akartam őket megbántani, de megegyeztünk, hogy első helyre a festő szakmát írom a jelentkezési lapra, s csak második helyre kerül a lakatos. Örülök, hogy felvettek festőnek, 1991-ben végeztem a Bornemisszában, ahol 3 év alatt elsajátítottam az alapokat. Megtanultam, hogy a bizonyítvány csak egy útravaló, aminek segítségével a többi tapasztalat megszerzésére nyílik lehetőség. Veres Józsefnek hívták a mesteremet, a mai napig hálás vagyok azért, hogy szárnyai alá vett, s mindent megmutatott, s ha arra volt szükség, helyretett.
Több vállalkozónál dolgoztam, majd lehetőségem nyílt arra, hogy kijussak Németországba. Több helyet bejártam, hárman csináltunk egy céget. Végül úgy döntöttem, hogy a kinti tapasztalatok birtokában itthon próbálok szerencsét. Nagyon nehéz volt a kezdés. Minden nagyobb cégnek megvolt a bedolgozott szakembere, alvállalkozója. Nehezen tudtam labdába rúgni. Szerencsére elég talpraesett vagyok, s kitartó munkával elértem, hogy a nagyobb generálcégek is felfigyeltek rám.
A közelmúltban egy nagy munka részese lehettél.
Ha visszagondolok az elmúlt évekre, nagyon örülök a sikereknek, s nagyon jó érzés, szakmai elismerés az, hogy a Líceum felújításában is részt vehettem. Egy nagy volumenű munka volt, sok érdekességgel és nehézséggel. A régi technológiával készült falfelületek, az itt-ott felbukkanó falfestmények különlegessé tették a munkát.
Manapság a vállalkozók többségének igen nehéz a helyzete, mit lehet tenni ilyenkor?
Én hiszek abban, hogy a magas szakmai felkészültség, a minőségi munka egyre fontosabb lesz. Becsülettel kell végeznünk a dolgunkat, s vállalnunk kell a nehézségeket is. Nekem nagyon sokat jelent ebben is a családom, feleségem és két gyermekem, akiknek nagyon hálás vagyok, hogy mindig mellettem vannak.

Névjegy:
Koczka Sándor egyéni vállalkozó
2010. Eger Város Gazdaságáért Díj
2011. Év Vállalkozója
2012. Korrekt Partner védjegy tulajdonosa
fontosabb referenciák: Zsóry fürdő, Bambara Hotel, Eszterházy Károly Főiskola:, Royal cukrászda, Gárdonyi Géza Ciszterci, Platán Egészségcentrum, ZF Hungária Kft., Villa völgy, Palatinus fürdőszobaszalon, Heves megyei Kormányhivatal, Mátrai Erőmű Zrt.
http://www.festesburkolas.hu/