Picasso, Klimt, Gulácsy, Hitler, Derain a rendőrségen

Ha valódiak, felbecsülhetetlen értékűek azok a festmények, amelyeket a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai foglaltak le Budapesten és Szegeden. Egy irodában, majd egy magánlakásban bukkantak a Picasso, Klimt, Gulácsy, Derain, Hitler aláírású képekre. A nyomozás eredményességére hivatkozva túl sokat nem árult el a rendőrség. Igazságügyi szakértő fogja megállapítani, hogy a festmények eredetiek-e.

Picasso, Klimt, Gulácsy, Derain és Hitler aláírásával ellátott képeket foglalt le a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Asztalos János, bűnügyi igazgató azt mondja: június 15-én kaptak arról információt, hogy a fővárosban bűncselekményből származó, nagy értékű festmények cserélnek gazdát. „Ezek a képek, ha gazdát is cserélnek, nem ilyen módon kellett volna, hogy gazdát cseréljenek. Illetve ezek a képek vagy magángyűjteményben vagy pedig a magyar állam tulajdonában kellene, hogy legyenek. Így tehát joggal feltételezzük, hogy bűncselekményből származnak, vagy bűncselekmény elkövetéséhez kívánták őket felhasználni.”
A XII. kerületben, egy szakértő irodájában két festményt foglaltak le a Heves megyei rendőrök, az egyiken Picasso, a másikon Klimt szignó olvasható.
Ezt követően újabb információk jutottak birtokunkba, melynek köszönhetően Szegeden egy magánlakásban is megtartottak néhány órával később kollégáim egy házkutatást. És ott Gulácsy, Derain és Hitler szignókkal ellátott festményeket foglaltak le – mondta Soltész Bálint sajtószóvivő.
A nyomozás több szálon folyik, eddig hat embert hallgattak ki tanúként. Hogy a képek eredetiek-e, még nem tudni, igazságügyi szakértő fogja megállapítani. Ha valódiak, a rendőrség szerint valószínűleg bűncselekményből származnak, ha nem, csalás a vád. A nyomozás eredményességére hivatkozva egyelőre többet nem árult el a rendőrség.