Múzeumok Éjszakája

Dobó végrendelete a várban, egy pohár bor a Zsinagóga Galériában, csillagnézés a Líceum teraszáról – így lehetett például eltölteni a Múzeumok Éjszakáját. Nyitva volt a dohánygyárat bemutató múzeum, a megyeháza, a Kis Zsinagóga, a műemléki könyvtárat lehetett megnézni a Buttler-házban, könyvbemutató volt a könyvtárban, megnyílt a Márai-kiállítás.

Már tíz, hogy egy éjszakán nyitva van az ország legtöbb múzeuma. Az egri Dobó István Vármúzeum elsőként csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programhoz. Öt órától hajnal egyig lehetett sétálni a várban. Elsőként egy Márai Sándor életét, életművét bemutató, száz dokumentumból álló időszaki kiállítás nyílt meg. Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője szerint Márai mintául szolgál. Habis László polgármester pedig egy szubjektív megnyitót tartott. Azt mondta: nagyon szereti Márait, a felfogását, a polgári gondolkodását. És szerencsére – amellett, hogy világpolgár volt – kötődött Egerhez is.
Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalomtörténésze elmesélte: a kiállítás a Márai-hagyatékra épül, ez 1997-ben került a múzeumhoz. 2000-ben készítették a vándorkiállítást, azóta nyolc országban járt, az egri a 26. helyszín.
A megnyitó után rendhagyó, szubjektív tárlatvezetést tartott Habis László polgármester. A Kisváros a felhők fölött – Eger a polgárosodás útján tárlatot mutatta be.
A Múzeumok Éjszakája vendége Dobó István végrendelete volt, a testamentum még nem volt Egerben. Most is csak erre az éjszakára adta kölcsön a Zemplén megyei levéltár.
A vár legtöbb kiállítását ingyen lehetett megnézni ezen az éjszakán, fellépett hetven néptáncos, hastáncos, több program is foglalkozott az Egri csillagokkal, így regényt és valóságot vetett össze Szalainé Király Júlia és Berecz Mátyás szimultán előadása. Az Egri Vitézlő Oskola fáklyás felvonulása után meggyújtották a Szent Iván éji máglyát, ezzel kezdődött a IV. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál.
A megyei könyvtárban a Tiéd a város, gyerekeknek szóló sorozat egri kötetét mutatták be. Emellett bejárhatták a látogatók a könyvtárat, volt baba- és ruhakészítés, gitárkoncert.
A Zsinagóga Galéria már messziről csalogatta az éjszakai látogatókat. Mengyán András képzőművész munkáiból vetítettek a falra. A kiállításra kíváncsiak egy pohár borral a kézben nézhették meg a fényművész, kinetikus munkáit, képeit, programozható, háromdimenziós lézer- és ledplasztikáit.
Nyitva volt a Varázstorony is. Meg lehetett nézni a Csillagászati Múzeumot, előadások hangzottak el, rendhagyó órákat tartottak, a teraszon pedig távcsővel lehetett vizsgálni a csillagokat – vagy csak egyszerűen gyönyörködni az éjszakai Eger látképében.