Erősek a német-magyar kapcsolatok – nyilatkozta Németország nagykövete

Magyarország és Németország mindig szoros kapcsolatot ápolt a lehetőségek szerint, s a németek nem felejtik, hogy Magyarország mérte az első csapást a berlini falra – jelentette ki Dr. Matei Hoffman, Németország nagykövete egri látogatásán. A diplomata Habis László polgármester meghívására látogatott Egerbe, a látogatás előzménye, hogy a közelmúltban mindketten részt vettek a parlamentben a 20 éves német-magyar baráti szerződés kapcsán tartott ünnepségen.

A polgármester a város bemutatása után az elmúlt időszak sportsikereiről is beszámolt a diplomatának, s elmondta: 7 egri versenyző lesz a londoni olimpián. A nagykövet úgy fogalmazott: ezer éves történelmi kapcsolat van a két ország között, ennek mélységét a kormányzatok viszonyai határozzák meg. 1956-ban a németek nagyrabecsüléssel figyelték a magyar szabadságharcot, az óriási áldozatokat. Ennek kapcsán szóba jött a polgármesterrel tartott megbeszélésen a most terítéken lévő ügynök-ügy. A nagykövet szerint a múltat fel kell tárni, tisztázni kell, ez a belső béke záloga. Azokat a felelősöket kell megtalálni, akik nyomást gyakoroltak másokra.
Magyarország szerepe nagyon fontos volt 1989-ben. Dr. Matei Hoffman nagykövet akkor a külügyi államtitkár személyi titkáraként részt vett a titkos tárgyalásokon Horn Gyulával és Kovács Lászlóval. A Vöröskereszt és az osztrák állam közreműködésével valósulhatott meg a páneurópai piknik, a keletnémetek szabad átkelése a határon. Ha Magyarország ezt nem teszi, a berlini fal ki tudja, mikor dőlt volna le –tette hozzá a diplomata.A kétoldalú kapcsolatok nagyon erősek jelenleg is, s a politikai kapcsolatokon kívül nagyon erős a kulturális és gazdasági együttműködés is. A nagykövet Eger értékeit is igyekszik megismerni.
Úgy fogalmazott: “Azt tapasztalom, hogy nagyon komoly itt a borkultúra. Ahogy idejöttem, megnéztem a Szépasszonyvölgyet, de délelőtt lévén nem kóstoltam bort. Tudom, hogy itt magas minőségű borok készülnek, s emellett számos olyan adottsága van a városnak, ami vonzó az idegenforgalom számára.”
A beszélgetésen a sportról is szó esett: a nagykövet elmondta: nagyon elégedett a német válogatott teljesítményével, s bízik abban, hogy továbbra is jól szerepel a csapat.