Fogyasztóbarát embléma

Fogyasztóbarát emblémát kaphatnak a vállalkozások, ha jogkövetők voltak, és ezen felül még plusz szolgáltatásokat is kínálnak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány megállapodást írt alá. Ennek értelmében a fogyasztóbarát emblémát elnyert vállalkozások kedvező hitelt, gyorsított eljárást kapnak az alapítványtól.

A kormány elsősorban a kis- és középvállalkozások, a vendéglátók számára találta ki a fogyasztóbarát emblémát, ennek elnyerésére március vége óta lehet pályázni. Az embléma két évre szól, ez is pozitív diszkrimináció, a legjobb vállalkozásokat akarják kiemelni – mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.
Farkas Zoltán, a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a fogyasztóbarát emblémát kapott vállalkozás nemcsak az üzletmenetére figyel jobban, az üzleti hatékonyságon túl a társadalmi hasznossága is nagyobb. Az alapítvány kedvezményeket ad az emblémát elnyerő vállalkozásoknak – így például jegybanki alapkamat alatt juthatnak hitelhez. Az alapítvány azért van, hogy helyzetbe hozza a vállalkozásokat – mondta Farkas Zoltán.
Pályázni ingyenesen lehet a fogyasztóbarát emblémára. Az a vállalkozás, amely a pozitív listán szerepel, mentesül az átfogó vizsgálat alól is. Az emblémát évente egyszer adják át – pályázni folyamatosan lehet.