Jogellenes fogvatartás?

Tanúkihallgatásokkal folytatódott a jogellenes fogva tartással vádolt hevesi rendőrök pere az Egri Törvényszéken. A vádirat szerint 2009. december 12-re virradó éjszaka a vádlottak úgy vittek el a hevesi művelődési ház elől egy ittas férfit, hogy a sértett személyi szabadságának a törvényi feltételei nem álltak fenn.

A történtek előzménye, hogy 2009. decemberében a hevesi kultúrházban diszkót tartottak, ahová a sértett szeretett volna jegy vásárlása nélkül bejutni, de ittassága miatt nem engedték be. Többször próbálkozott, de nem járt sikerrel.
A négy rendőr, akik közül kettő akkor még rendőr szakközépiskolás volt, gépkocsizó járőrszolgálatot látott el a városban és megfordultak a művelődési háznál is. Felfigyeltek a sértettre és úgy ítélték meg, hogy zavaró annak jelenléte a helyszínen, ezért beültették a rendőrautóba. A vádlottak azonban a sértettel szemben a vádirat szerint nem intézkedtek, nem állították őt elő, hanem a város külterületére vitték és egy öntözőtónál magára hagyták, így a sértettet jogellenesen fosztották meg személyi szabadságától.
Az Egri Törvényszék tanúként hallgatta meg a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola oktatási igazgató helyettesét, aki elmondta: a szakközépiskola végzős hallgatói abban az időben tanulói jogviszonyban töltötték gyakorlatukat a Hevesi Rendőrkapitányságon. Intézkedési jogkörük nem volt, csak a járőrvezető utasításainak megfelelően járhattak el. A IV. rendű vádlott védője szerint így a rendőr szakközépiskolások nem valósították meg a jogellenes fogvatartás bűntettét, mivel azt csak hivatalos személy követheti el.
A vádlottak egyébként tagadják bűnösségüket, azt állítják, hogy szabályos rendőri intézkedést hajtottak végre.
A per május 30-án 9 órakor folytatódik, valószínűleg ítélet is akkor várható.