Dr. Agyagási Dezsőre emlékeztek

Dr. Agyagási Dezsőre emlékeztek 90. születésnapján. A főorvosról elnevezett emlékérmet első alkalommal ítélték oda, dr. Nagy Katalin főorvos kapta. A reumatológia osztályon domborművet is avattak.

Emberként, orvosként és kutató tudódként is bemutatta dr. Bereczki János főorvos dr. Agyagási Dezsőt. Ózd és Borsodnádasd után került Egerbe, ahol 64-ben nyitották a reumaosztályt. Itt kezdte el kutatni Agyagási Dezső az egri víz gyógyhatását. Bereczki főorvos szerint Agyagási Dezső sok talentumot kapott, és ezzel nagyon jól is gazdálkodott.
Az Egri Reumatológia, Balneológia, és Gyógy-idegenforgalom Fejlődéséért Alapítvány létrehozta a dr. Agyagási Dezső Emlékérmet – az osztály dolgozóinak kérésére.
Az emlékérmet idén először adták át. Mindig olyan személy kaphatja, aki kiemelkedő, Eger javát szolgáló balneológiai kutatást végez, vagy népszerűsíti az egri gyógyvizet. Elsőként az emlékérmet dr. Nagy Katalin főorvosnak ítélték. Ő az egri gyógyvizek gyógyhatásával, főként a radonnal foglalkozott, a Phd-jét is a radon emberi szervezetre gyakorolt hatásából írta.
Az érem gipszmintáját Király Róbert készítette el térítésmentesen, Kállai Margó pedig az Agyagási Dezsőről készült domborművét adományozta a reumatológiai osztálynak.