A vár fejlesztése, karbantartása – az állam szerepvállalásában bízik a város

Állami szerepvállalásban bízik Eger. Habis László polgármester szerint az állam és az önkormányzat együttműködése szükséges a vár karbantartásához, és ahhoz, hogy finanszírozni tudják a vár fejlesztésére benyújtott másfél milliárdos pályázatot. Eger eddig nem volt a vár fenntartója, most viszont úgy tűnik, hogy megyei jogú városként megkapja a múzeumot. Bár az kérdés még, hogy a megyei múzeumi szervezet vagy a Dobó István Vármúzeum kerül a városhoz.

Az egri vár, a vármúzeum fél év alatt már a sokadik fenntartóhoz kerülhet. Decemberben még megyei fenntartású intézményként működött, januártól a kormányhivatalhoz tartozott.A napokban megjelent kormányrendelet szerint május 1-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt dolgoznak – átmenetileg, aztán a város lesz a fenntartó. Az egri vár nemcsak a leglátogatottabb vidéki múzeum, hanem az épített örökség része, amelyet folyamatosan rendben kellene tartani.
– Fontosnak gondolom – mondja Habis László polgármester -, hogy jöjjön létre az állam és az önkormányzat között egy olyan konstrukció, amellyel ennek a nemzeti emlékhelynek a méltó bemutathatósága, a karbantartás, a műszaki állapotok javítása biztosítható.
Az egri vár 1,5 milliárd forint uniós támogatásra pályázik, ebből állagmegóvást végeznének, és a turisztikai attrakciókat fejlesztenék – így növelve a látogatószámot. Eredetileg az önerő felét az akkori fenntartó, a megye vállalta. Eger első embere bízik abban, hogy állami segítséggel ez a pályázat is finanszírozható lesz.