Sportági támogatások

Tavaly nyáron az országgyűlés a társasági adóról, osztalékadóról és illetékről szóló törvény (TAO) módosításával új alapokra helyezte a magyar sport finanszírozásának rendszerét. A társasági és osztalékadóból befolyt támogatásoknak köszönhetően jelentős fejlesztések indulhatnak el a sport területén Egerben is-hangzott el a Városházán tartott sajtótájékoztatón. Kedvező elbírálás esetén megújulhat a városi stadion, a sportcsarnok és az érsekkerti edzőterem, lehetőség nyílik a Felsővárosi Sporttelep korszerűsítésére, jégpálya építésére.

A törvény elfogadásával az öt látvány-csapatsportot – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong – támogató adózó társasági adókedvezményt, illetve illetékkedvezményt vehet igénybe. A támogatást sportági szövetségek versenyeztetési költségekre, a klubok pedig az utánpótlás nevelésre, infrastrukturális fejlesztésre, képzésre fordíthatják. A társasági adóalapba befolyt összegekből országosan 31 milliárd forint jutott az öt látványsportágra, Heves megyébe 850 millió forint támogatás érkezett.
Azoknak a sportszervezeteknek, amelyek 2012-ben is pályázni szeretnének a társasági adóalapba befolyt összegekre, április 30-ig kell benyújtaniuk az úgynevezett társasági kérelmet. A 2012-es megítélt pályázati források segítségével Egerben is számos jelentős fejlesztés valósulhat meg.
A Körcsarnokban a fűtés és a világítás korszerűsítését, nyílászárók cseréjét, szigetelést, festést terveznek. Füst- és tűzjelzőt, valamint kamerarendszert telepítenek. A küzdőtér parkettája teljesen megújul, kicserélik az eredményjelzőt, a küzdőtér oldalfal- és álmennyezet-burkolatát, valamint a mobil palánkokat. A fenntartó városi sportiskola mobil lelátókat és kispadokat szerez be, a létesítmény teljes körűen akadálymentes lesz. A Hadnagy úti edzőteremben szivacskézilabda csarnokot alakítanak ki. A Felsővárosi Sporttelepen egy kis műfüves pályával bővül a „sportfelület”. A fejlesztések összesen 650 millió forint értékben valósulnak meg.