Az egri vár az egrieké

Az egri vár az egrieké – ezzel a címmel hirdetnek programot, hogy a városlakók körében is újra gyakori szokássá váljon a műemlék látogatása, a kiállítások megtekintése, s gyarapodjon az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület tagsága. Az 1552-es dicsőséges várvédelem 460. évfordulója kapcsán is számos rendezvény helyszíne lesz a vár: történelmi, kulturális és borászati programokat szerveznek.

A programsorozatot ismertető sajtótájékoztatón Benedek István, a Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője úgy fogalmazott: az egri vár a példamutatás jelképe a ma oly divatos képmutatás helyett, ezért kell középpontba helyezni, s mind nagyobb figyelmet irányítani erre a csodálatos adottságra. Habis László polgármester elmondta: nagyon fontos, hogy az egriek sajátjuknak érezzék a várat, ezt a páratlan értéket. Az 1957-ben alakult Eger Vár Barátainak Köre munkájnak köszönhető, hogy múzeum kapott itt helyet, s hogy látogatható ez a történelmi emlék.
Az Eger Vár Barátainak Köre a remények szerint folyamatosan bővül, a tagok ingyenesen látogathatják a várat és számos kiállítást, programot. A tájékoztatón fiatal egriek is megfogalmazták gondolataikat a várról, az egriségről. Krüzsely Gábor képzőművész az ősök iránti tiszteletet, Herczeg Flóra énekes az egri nők helytállását emelte ki. Ifjabb Gál Tibor borász a Bikavér legenda bölcsőjének nevezte a várat. A fiatalok ezen alkalomkor vették át tagsági kártyájukat.
Nemesné Kis Tímea, a Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese elmondta: a vár felújításának két éves munkáját is nyomon követhetik, akik ezentúl gyakrabban látogatják meg a műemléket.
A tájékoztatót követő sajtóreggelin Román Gáborné, az Eger Vár Barátainak köre elmondta: jelenleg 250 felnőtt és mintegy 300 diák tagot számlál az egyesület.
Habis László polgármester a program kapcsán a városmarketing megújulásáról, az új arculat kialakításáról is szólt, kiemelve: a grafikai megoldások mellett az imázsalakításnak az a formája is fontos, mely kifejezi az összefogást.
Az egri vár a közeljövőben is számos értékes programot kínál: az állandó kiállítások mellett hamarosan, március 15-én nyílik egy fegyverkiállítás.

MEGOSZTÁS
Előző cikkÚjságírói etika Svájcban
Következő cikkCsillag teszt