Új gyógyszerírási rend

Március elsejével megváltozott a gyógyszerírási rend. Az orvos alapesetben maximum 30 napi gyógyszeradagot írhat fel egy receptre. A jogszabály-módosítással a gyógyszerkészletek szükségtelen felhalmozását, a pazarlást szüntetnék meg.

Ezentúl három vényt kapnak majd azok, például a magsavérnyomással küzdő betegek, akik előre íratják a gyógyszert. Március elsejétől ugyanis csak krónikus betegségben szenvedő, tartós gyógyszerszedő pácienseknek adható ki 30 napnál nagyobb gyógyszeradag. Az orvos, indokolt esetben, maximum 3 hónapra előre írhatja fel a többhavi orvosságot. Az ismételt gyógyszerírásnál fel kell tüntetni a további recepteken, hogy azokat meddig lehet kiváltani és naplószámmal kell jelölni az ismételt példányokat.
Az új gyógyszerírási rendszer nemcsak a pazarlást szoríthatja vissza, hanem a patikák gyógyszerkészletét is megkímélheti. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a betegek több orvosságot írattak föl és váltottak ki, mint amennyit valóban felhasználtak – mondta dr. Herczeg László.
A betegek véleménye megoszlik az új gyógyszerírási renddel kapcsolatban. Vannak, akik szerint kényelmesebb, jobban nyomon követhető és anyagilag is praktikusabb az új rendszer.
A betegek közül sokan viszont nehezményezték a változást. Megterhelőnek érzik, hogy havi rendszerességgel patikába járjanak, főként azok akik olyan kistelepülésen élnek, ahol csak egy kisebb patika van, véges gyógyszerkészlettel és nyitva tartással.