Sorstársak és jó barátok – közgyűlést tartott a Cukorbetegek Egri Egyesülete

A cukorbetegség korai felismerése, az oktatás, a segítségnyújtás tartozik többek között a Cukorbetegek Egri Egyesülete önként vállalt feladatai közé. Éves közgyűlésükön erről és a nagyobb programjaikról számoltak be.

Az egyesület 2000-ben alakult. Havonta tartanak foglalkozásokat, ahol szakemberek tájékoztatják a tagokat a szövődményekről, azok elkerüléséről. a diétáról, információkkal, szaklapokkal látják el őket, értágító kúrákra járnak, a tagsági kártyával pedig sok kedvezményhez, ingyenes szolgáltatáshoz jutnak – számolt be az elnök az egyesület közgyűlésén.
Tavaly 146 tagja volt a Cukorbetegek Egri Egyesületének, de félezer emberrel tartanak szoros kapcsolatot. Jakabné Jakab Katalin elnök azt mondja: minden 8. ember cukorbeteg, vagyis Egerben körülbelül 4800 embert érinthet ez a betegség. Tavaly kétezer embernek mérték meg a vércukorszintjét, az elnök szerint nagyon fontos, hogy minél korábban felismerjék a betegséget.
A fő feladatok mellett – oktatás, a cukorbetegség korai felismerése – szabadidős programok szervezését is magára vállalja az egyesület. Túrákra, kirándulásokra jártak, többek között voltak Gyergyóban, Eger lengyel testvérvárosában. Emellett több nagy programot is szerveztek, például az egri cukorbeteg napot, az Eger ünnepén a nemzetközi cukorbeteg-találkozót ésmegemlékezetek a diabétesz világnapjáról. Legközelebb nőnapi rendezvényt tartanak – diabetikus sütemények versenyével egybekötve.
Az egyesület tagjai nemcsak sorstársak – mondta Jakabné Jakab Katalin -, hanem jó barátok is.