Már kérhetik a jövedelempótlékot a kismamák

Jövedelempótlékot kapnak január elsejéig visszamenőleg azok a kismamák, akik az adóváltozások miatt a korábbinál kevesebb gyermekgondozási díjat, illetve terhességi-gyermekágyi segélyt kapnak. Ehhez egy formanyomtatványt kell kitöltve elküldeni az egészségbiztosítóhoz legkésőbb május 31-ig. Heves megyében megközelítőleg 2500 fő élhet a kompenzáció lehetőségével.

A kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, január 1-től jövedelempótlékra jogosultak. Az adójóváírás megszüntetése miatt ugyanis a bruttó 202 ezer forint alatti terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj nettó összege is csökkenne, amit a kabinet jövedelempótlékkal kompenzál.
A kiegészítést azok a kismamák kaphatják meg, akik 2011. december 31-én már, 2012. január 1-jén pedig még részesültek a terhességi-gyermekágyi segélyben, valamint a gyermekgondozási díjban. A pótlék összege attól függ, hogy az igénylő él-e a családi adókedvezménnyel, és ha igen, hány gyermek után.
A jövedelempótlék esetében minden esetben figyelembe kell venni, hogy a tavalyi évben igénybe vette-e az adójóváírást az érintett vagy nem. A pótlék megállapításhoz és igényléséhez a munkáltatónál, vagy ha az nem tb-kifizetőhely, akkor az egészségbiztosítási pénztárnál kell nyilatkozni legkésőbb május 31-ig. Ezt követően ugyanis csak a benyújtást követő hónap első napjától tudják megállapítani az ellátást.
Az egészségbiztosító már kipostázta azt az űrlapot, amelyen a kismamák kérhetik a jövedelempótlékot. A formanyomtatvány az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról is letölthető, vagy a megyei egészségbiztosítónál, Egerben a Klapka utca 1. szám alatt is beszerezhető. A kitöltött űrlapok a kormányhivatalban is leadhatók.