Megújultak a vár kapui

Átadták az egri vár két megújult kapuját. 2011 tavaszán a főbejárat nagykapuját le kellett zárni, ugyanekkor a Varkoch-kapuban védőtetőt építettek a látogatók védelmére, mert a falakból és a boltozatokból kisebb-nagyobb kövek hullottak ki. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő általános vezérigazgató-helyettese azt mondta: a most elvégzett állagmegóvásnak köszönhetően – rendszeres ellenőrzés mellett – a következő negyven évben nem kell a kapukhoz nyúlni.

Habis László polgármester elmesélte: Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos illusztris vendégeket hozott a várba, s ekkor látták, hogy az elmúlt évek szélsőségesen csapadékos időjárása milyen károkat okozott. A polgármester – az egri származású Nyitrai Zsolt támogatásával – a nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult segítségért, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig augusztusban 15 millió forintot különített el az állagmegóvásra.
A vagyonkezelővel akkor elkezdett közös munkának folytatása is van: egyeztetnek a Zárkándy-bástya rendbetételéről, elkezdték a minaret statikai megerősítésének előkészítését, a Valide Sultana esetleges további feltárásáról is tárgyalnak.
Molnár Zoltán azt mondta: augusztusban megígérték, hogy fél éven belül befejezik a munkát, és ezt teljesítették is. Szerinte rendszeres ellenőrzés mellett 40 évig nem kell a most átadott két kapuhoz hozzányúlni.
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos szerint ez a beruházás jó példája a politika, az önkormányzatok és a szakmai szervezetek összefogásának,így rövid idő alatt lehet komoly sikert elérni.
A vár két kapujánál állagmegóvást végeztek, a bejáratokat statikailag megerősítették, pótolták a hiányzó vagy tönkrement köveket.