Nem éri meg feketén

A foglalkoztatók 2012-ben is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a foglalkoztatás szabályszerűsége tekintetében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is kiemelt feladata a fekete foglalkoztatás elleni küzdelem, melyhez egyre hatékonyabb fellépést biztosít az adó- és vám szakterület szervezeti integrációja.Azok az adózók, akiknél az adóhatóság bejelentés nélküli foglalkoztatást állapít meg, a bejelenteni elmulasztott alkalmazottak után, személyenként 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal számolhatnak, sőt, ilyen esetben az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiség 12 nyitvatartási napra, ismételt mulasztás esetén 30, ill. 60 napra le is zárható.

Az adóhatóság a bejelentés nélkül foglalkoztatott magánszemélyek társadalombiztosítási jogviszonyának rendezése érdekében az előbbi szankciók mellett egyrészt a bejelentetlen alkalmazott után adó- és járulékkötelezettséget állapít meg, másrészt a feltárt mulasztásról tájékoztatja a munkaügyi hatóságot és az egészségbiztosítási szervet.

A munkaviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségüket elmulasztó vállalkozások névsorát az állami adóhatóság a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza, és ott a közzétételtől számított két évig közzé teszi. Az adatbázis nyilvános, bárki által megtekinthető, az abban foglalt adatokat a munkaügyi kapcsolatok rendezettségének vizsgálata céljából más szervek is felhasználhatják eljárásukban.

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség elmulasztása a foglalkoztatónak az állami támogatásokból való kizárását is eredményezi. A központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból ugyanis, csak akkor nyújtható támogatás, ha az egyéb feltételek teljesülése mellett, a támogatás iránti kérelem benyújtója megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének.

Összességében megállapítható, hogy a vállalkozások a szabálytalan foglalkoztatással jelentős kockázatot vállalnak. A hátrányos jogkövetkezmények elkerülése érdekében ezért a foglalkoztatottak bejelentését kiemelt gondossággal kell kezelni, a bejelentő lapokat a foglalkoztatás, de legkésőbb a munkavégzés megkezdése előtt az adóhatóság részére meg kell küldeni.

Fontos változás, hogy 2012. január 1-jétől a segítő családtag, mint foglalkoztatási kategória megszűnt, ezt követően ilyen minőségben munka nem végezhető, a segítő családtagként korábban bejelentett magánszemélyek jogviszonyát 2011. december 31. nappal le kellett zárni. A továbbiakban, ha közeli hozzátartozót alkalmaznak a vállalkozásban, a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség attól függ, hogy milyen jogviszonyban (pl. munkaviszony, megbízásos jogviszony) történik a foglalkoztatás.