Hidegre, hóra készülnek

Citromsárga, első fokú figyelmeztetés van érvényben Heves megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma éjszaka már – 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A rendőrség és a polgárőrség különös figyelmet fordít az idősekre és a hajléktalanokra, a MÁV és volántársaságok éjszakára sem zárják be a várótermeket, hogy menedéket biztosítson a hidegben. A Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Horváth László elsődleges feladatnak nevezte a a lakosság védelmét. Arra kér mindenkit: ha csak nem muszáj, ne keljen útra senki hétvégén, ha mégis szükséges, ne egyedül, és alaposan készüljön föl.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján az olvasható: extrém hideg miatt hat megyében érvényben van a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés, a hat megye között szerepel Heves is. Nálunk a legalacsonyabb hőmérséklet már ma éjszaka – 15 fok körül alakulhat, valószínűleg erős szél is lesz.
Ülést tartott ma a megyei védelmi bizottság. Horváth László, a bizottság elnöke azt mondja: elsődleges feladatnak a lakosság védelmét tartják.
Megerősíti a rendőrség a járőrszolgálatot, felmérik a háziorvosok az ágyhoz kötött betegeket, a tartós kezelést igénylőket; arra kérte a védelmi bizottság a közútkezelőt és a mentőket : készüljenek plusz vonulásra; az ivóvíz- és energiaszolgáltatókat pedig arra, hogy legyenek elérhetőek, készüljenek fel a gyors üzemzavar-elhárításra. A települések polgármesterei azt a feladatot kapták, hogy ellenőrizzék a magányosan élőket, és aktiválják a kijelölt melegedőhelyeket. A MÁV és a volántársaságok nem zárják be éjszakára a várótermeket, hogy menedéket biztosítsanak a rendkívüli hidegben.
A Vöröskereszt hétvégén hideg- és melegételt is oszt, a hajléktalanokat a védelmi bizottság arra biztatja: vegyék igénybe a melegedőket. Horváth László felhívta a figyelmet: hétvégén senki ne keljen útra, csak ha muszáj, akkor se egyedül, és alaposan készüljön fel.