A város átvenné a színházakat

A közgyűlés megszavazta, hogy megfelelő feltételek mellett az egri önkormányzat átvenné a színházat és a bábszínházat a megyétől. A tárgyalások még folynak a kérdésben a két önkormányzat között.

A művészeti intézmények átadás-átvételével kapcsolatban Habis László polgármester elmondta, a törvényi szabályozás változásával új működési struktúrát kell kialakítani, a kulturális szaktörvény módosításával változnak az önkormányzat feladatai. Habis László hangsúlyozta, vagy átveszi a város a színházat és a bábszínházat vagy azt kel mondaniuk az egri közönségnek, hogy üljön vonatra, és utazzon más városba előadást nézni.
A városházán jelen volt Szabó Róbert, megyei közgyűlés elnöke is, aki ismertette a megye ajánlatát. A javaslat szerint a megyei önkormányzat átadja a tehermentes, 1,3 milliárd forintos épületet, átengedi a színház számláján lévő 61 millió forintot, vállalja a januári bérek finanszírozását, ami 15 milliót tesz ki. A színház 72 milliós tartozásának kiegyenlítéséhez hiányzó 11 millió forintot is kifizetné a megye. Szabó Róbert hangsúlyozta, hogy jövőre már nem tudnak részt venni a finanszírozásban, így ha december 31-ig nem kerül át a színház a városhoz, akkor a januári bérek kifizetését sem tudják vállalni.
A közgyűlés megszavazta, hogy megfelelő feltételekkel átvenné a színházakat.
A testület döntött az építményadó és a telekadó, valamint a szemétszállítási és a parkolási díjak emeléséről. A szemétszállítási tarifa jövőre 11,2 százalékkal nő. A belvárosi parkolás árát egységesítik, megszűnik a téli és a nyári bérlet, egységesen 10800 forintot kell fizetni azért.
A közgyűlés döntött annak a társulási megállapodásnak a megszüntetéséről is, amely a Bródy Sándor Könyvtár közös fenntartásáról született. Hogy a könyvtárat működéséhez is hozzájárul-e a jövőben a város, nem tudni, előfordulhat, hogy egyedül az állam lesz a fenntartó.