Megérkezett a támogatás

Megérkezett a színház számlájára az a negyvenmillió forint, amelyre még nyáron kaptak ígéretet. A kormányzati támogatás 2012 június 30-áig használható fel, nagyon szoros elszámolással, kizárólag működési költségekre.

Negyvenmillió forintot utalt át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumon keresztül a kormány a Gárdonyi Géza Színháznak. Blaskó Balázs igazgató azt mondja: a minisztérium és a színház közötti támogatási szerződés nagyon szorosan megszabja, mire költhető a támogatás. A negyvenmillió 2011. október 1. és június 30-a között használható fel, kizárólag működési költségekre – szoros elszámolással. A társasági adókedvezményből idén július 1-jétől 29,5 millió forint érkezett a színházhoz, a támogatás a naptári év teljes jegybevételének 80 %-áig fogadható be.
Ennek felhasználása is kötött, előadó-művészeti programok, színházi előadások, bemutatók megvalósítására használható fel.
Amellett, hogy a kormányzati támogatás megérkezett, másik örömhír, hogy a Gárdonyi Géza Színház volt színpadmesterének, Mészáros Sándornak a munkáját díjazta a Magyar Teátrumi Társaság. A nyugdíjas színpadmester holnap veheti át az elismerést.
A múlt héten a megyei közgyűlés felhatalmazta az elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat a várossal a színház és a bábszínház ügyében.

A társulati ülésen Rázsi Botond alpolgármester azt jelentette be: január 1-jétől Eger fenntartja a színházat,ha ehhez megvannak a szükséges kormányzati garanciák; úgymint: nem az átvevőt terheli a korábbi fenntartó 70 millió forintos szállítói tartozása; megmarad a központi finanszírozás, a fenntartáshoz szükséges megyei részarányt is megkapja Eger. Az épület – mint vagyon – ÁFA- és illetékmentesen kerül a városhoz. A közgyűlés január 26-án dönti el, milyen finanszírozással és milyen struktúrában működik a színház a következő évadban.