Átadás-átvétel

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el, hogy megkötik az átadás-átvételi megállapodást, amelynek értelmében állami kézbe kerülnek a Heves Megyei Önkormányzat intézményei. A Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház kivétel, azok a közgyűlés további döntéséig a megyénél maradnak.

Meglehetősen hiányos volt a megyei közgyűlés, az ellenzék részéről egyedül Dudás Róbert ült szemben a Fidesz-KDNP frakcióval. A Jobbik frakcióvezetője az intézmények átadásával kapcsolatban hangsúlyozta, a mára 7-ről 9 milliárd forintra nőtt adósság háromszorosa az önkormányzat vagyona, vagyis a megye háromszor annyi értéket ad át az államnak az adósság átvállalása fejében. Dudás szerint államosítás, diktatúra kiépítés zajlik, amennyiben minden feladatot átvesz az állam – amelyről nem tudni, hogy jó gazda lesz-e – nem lesz létjogosultsága a közgyűlésnek.
A Fidesz-KDNP frakció részéről dr. Ördög István azt mondta, bizalmat kell szavazni a mindenkori kormánynak.
Oroján Sándor úgy fogalmazott, a Heves Megyei Önkormányzat az elmúlt másfél évben olyan volt, mint az állatorvosi ló, minden probléma felmerült ami elképzelhető. Mint mondta, egyetlen megoldás maradt, megmenteni a megyéket, nem pedig a korábbi hibás politikát folytatni. Hozzátette, lesz dolga a közgyűlésnek, az intézményfenntartói szerep helyett területfejlesztési feladatokat fog ellátni.
Szabó Róbert elnök kijelentette, mind a kormány, mind a közgyűlés következetes volt, a javaslat az intézmények működését szolgálja, ezért kéri arra a Fidesz-KDNP frakciót és az ellenzéket, hogy szavazzák meg azt.
A javaslatot végül 8 igen és 1 nem szavazattal elfogadták.
Az átadás-átvételhez kapcsolódó személyi kérdésekről zárt ülésen tárgyalt a testület.