Készül az intézmények átadására a megye

Az intézmények átadásával, a megyei önkormányzat konszolidációjával kapcsolatban több feladata is van a megyének, rendeleteket módosítanak, megállapodásokat kötnek. A mostani megyei közgyűlésen módosították a válságköltségvetést, a megyei önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló rendeletet, megállapodást kötöttek az Államadósság-kezelő Központ Zrt-vel és az OTP-vel, felhatalmazta a közgyűlés Szabó Róbertet, a megyei közgyűlés elnökét, hogy tárgyaljon a várossal a színház és a bábszínház sorsáról.

Több megállapodásról, rendeletmódosításról döntött a rendkívüli megyei közgyűlés, olyanokról, amelyeket a megyei önkormányzatok konszolidációjáról és az intézmények átadásáról szóló törvény tesz sürgőssé. Elsőként a válságköltségvetést módosították. Nagy Imre szocialista frakcióvezető arra volt kíváncsi, hogyan nőhetett a megye adóssága májustól 7 milliárdról 9 milliárdra. A válaszból az derült ki: ez elsősorban a kötvényárfolyamok változásából adódott. Nagy Imre szerint ez a kormány hibája. A vagyonról és vagyongazdálkodásról szóló rendelet módosításánál szintén Nagy Imre kért szót. Azt mondta: nem tudnak egyetérteni a vagyon ilyen formájú átadásával. Később kifejtette: a megye kilencmilliárdos adósságát ugyan átveszi az állam, de átveszi a 23 milliárdos vagyont is. Úgy látja: nincs arányosság az átadott vagyonérték és az átvállalt kötelezettség között.
Az állam nem veszi át a színházakat, de a költségvetési törvény tervezete jogutódként a települési önkormányzatokat nevesíti. A megyei közgyűlés felhatalmazta az elnököt, hogy tárgyaljon Egerrel a színház és a bábszínház fenntartói jogának és a vagyonelemeinek átadásáról, és december 31-ig tegyen javaslatot a színházak további működtetésére.
Szabó Róbert elnök pozitívumként emelte ki, hogy az adósságrendezési eljárás nem volt hatással a megye két nagy pályázatára, a kórház és a vár fejlesztését célzókra. A közgyűlés végén beszámolót hallottak a képviselők Heves megye lakosságának egészségügyi állapotáról. A megye lakossága fogy, továbbra is jellemző az elöregedés, nő az öngyilkosok száma . Ennek a tendenciának a megállítása érdekében egy programot indít a kormányhivatal egészségügyi szakigazgatási szerve. Szabó Róbert bejelentette, hogy a konszolidáció miatt év végéig több rendkívüli közgyűlésre is lehet számítani.