Elfogadták Habisék módosító indítványát

Elfogadta a parlament azt a módosító indítványt, amelyet Habis László – Lukács Tamás – Kövér László és Gulyás Gergely nyújtott be a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslathoz. A jogszabály tervezete így kiegészül azzal, hogy a nemzetiségek felvehetik anyaországuk állampolgárságát.

Közlemény:

“NEMZETISÉGI JOGOK: ELFOGADTA A PARLAMENT
HABIS, LUKÁCS, KÖVÉR ÉS GULYÁS KÖZÖS MÓDOSÍTÓJÁT

A nemzetiségi jogok elismerése érdekében komoly eredményt ért el Lukács Tamással, Kövér Lászlóval és Gulyás Gergellyel közösen jegyzett módosító indítványával Habis László egri polgármester és országgyűlési képviselő. A Nemzetiségek jogairól szóló T/4997. számú törvényjavaslat javaslatuknak megfelelően úgy módosult, hogy ennek eredményeként nemzetiségi alapjog a kettős állampolgárság kérdése.

A négy honatya 10-es számmal jegyzett módosító javaslata szerint a kisebbségek – amennyiben országuk törvénye megengedi, vagy kétoldalú nemzetközi megállapodás lehetővé teszi – automatikusan az adott ország állampolgárai lehetnek.

A Habis László által is jegyzett javaslat szerint a jogszabály tervezetének 12. paragrafusa az „e” – jelű ponttal egészült ki, így a jogok felsorolása a következő:
A nemzetiséghez tartozó személynek joga van
a) anyanyelvének szabad használatához szóban és írásban, történelmének, kultúrájának, hagyományainak megismeréséhez, ápolásához, gyarapításához, továbbadásához
b)megtanulni anyanyelvét, részt venni anyanyelv ű köznevelésben, oktatásban és
művelődésben
c) az oktatási esélyegyenlőséghez és a kulturális szolgáltatásokhoz, amelyet az állam hatékony intézkedésekkel elősegíteni köteles
d) nemzetiségi voltával kapcsolatos személyes adatok védelméhez külön törvényben meghatározottak szerint
e) állampolgárság felvételéhez, ha nemzetközi szerződés, vagy az adott ország jogszabálya engedi.

Indokolás:
A módosító javaslat az Alaptörvény XXIX. cikkében foglaltaknak megfelelően valamely nemzetiséghez tartozó önazonossága szabad vállalását olyan módon értelmezi, hogy az az egyén számára nem csak kapcsolattartási jogot jelent az anyaországgal, hanem az állampolgárság felvételének lehetősége is deklaráltan biztosított kell, hogy legyen.

A négy képviselő által jegyzett módosító javaslatot december 13-án, kedden délelőtt fogadta el a Parlament. Habis László úgy értékelt: komoly eredményt értünk el, a jogszabály így garantálja, alapvető jogként kezeli a nemzetiségi nyelv használatát, és a kettős állampolgárság kérdésében, magyarországi értékelésében is tiszta helyzetet teremt. Büszkék lehetünk a készülő jogszabályra és bízunk abban, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvény üzenetét a szomszédos országok is megértik majd.”