Áremelésekről is döntött a közgyűlés

Jövőre 4,2%-al emelkedik a buszközlekedés díja, a víz – és csatornadíj átlagosan 3, 86 %-kal, a kéményseprői díjak 4, 2%-kal kerülnek többe Egerben-döntött a városi testület. 2012-től az általános forgalmi adó 25-ről 27 százalékra nő, a 2%-os ÁFA változás tovább növeli a szolgáltatások díjait. Az ülésen elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót, a városvezetés továbbra is fegyelmezetten, szigorúan gazdálkodik.

Az ülés kezdete előtt átadták az Eger Város Ösztöndíjasa címeket. A díjat tehetséges, szociálisan rászorult egri tanulók kaphatják. Idén 10 diák tíz hónapon keresztül, havi 10 ezer forint támogatásban részesül. Napirend előtt dr. Csarnó Ákos azt javasolta, hogy a költségvetésről időkorlát nélkül szavazzanak, a képviselők többsége leszavazta a javaslatot. Martonné Adler Ildikó arra hívja fel a figyelmet, hogy közeleg advent első vasárnapja. A nélkülöző gyermekeknek játékgyűjtést szerveznek, az adományokat november 28-tól két héten át a Polgári Szalonban lehet leadni.
A városatyák elsőként díjemelésekől döntöttek. Az elővételben váltott buszjegyek ára 220 forintról 240 Ft-ra nő, a teljes árú bérlet 455 Ft-tal drágul, január 1-től 5080 Ft-ba kerül, míg a tanuló és nyugdíjas bérlet ára 50 Ft-tal emelkedik. A csatornadíjért 3, 7 %-kal, ivóvízért 4 %-al, kell többet fizetni 2012-ben, egy köbméter víz ára bruttó 683 Ft lesz. A kéményseprési díj 4, 2%-kal nő + ehhez járul még a 2%-os áfa növekedés.
A kifejezetten nem egrieket érintő adóteher, az idegenforgalmi adó 20 Ft-tal emelkedik, mértéke 400 Ft lesz naponta és személyenként. Az iparűzési adó címkézésének arányát és mértékét szűkítik, a módosítástól 12 millió forint többlet bevételt remél az önkormányzat. A módosított 2011-es költségvetési főösszeg meghaladja a 20 milliárdot, ez közel 700 millió forintos növekedést jelent. Eger jövőre megközelítőleg 640 milliós költségvetési tartalékhiánnyal számol. Elhangzott: az első kilenc hónapban beérkezett bevételek összege meghaladta a 13 milliárd forintot, a kiadások pedig a 11,5 milliárdot. Összességében eredményesen, fegyelmezetten és költségtakarékosan gazdálkodott a város, a jövő évi költségvetési koncepció egyik fő célja is ez.
A közgyűlés döntött arról, hogy – a szakértői és lektorátusi javaslatoknak megfelelően – a Végvári Vitézek” lovas szoborkompozíciót a belvárosi rehabilitációs program keretében az új külsőt és szerkezetet nyerő Szúnyog közben helyezzék el. Dobó István várkapitány szobra természetesen az eredeti helyén marad és ezzel a tér központi műalkotásává válik.
Az Agria Humán Közhasznú Nonprofit Kft.25 milliós működési célú támogatást kap, a korábban folyósított 13 milliós tagi kölcsönt a város nem kéri vissza a tulajdonában álló, nehéz helyzetben lévő cégtől. A Média Eger Nonprofit Szolgáltató Kft számára 1,1 millió forintnyi fejlesztési támogatást és 3,4 millió forint tagi kölcsönt szavaztak meg a városatyák.