Élelmiszerlánc- biztonság

Az élelmiszer-biztonság növelése és a versenyképesség javítása érdekében erőteljesebben együtt kell működnie az ipari cégeknek valamint a felsőoktatásnak. Ennek érdekében az Eszterházy Károly Főiskola és EgerFood Regionális Tudásközpont szakmai fórumot szervezett, ahol egyebek mellett az élelmiszer-biztonsággal összefüggő feladatokról, a szektor jövőjéről tanácskoztak a résztvevők.

A szántóföldtől az asztalig kell nyomon követni a Magyarországon előállított élelmiszerek útját – hangsúlyozta nyitó beszédében Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a főiskolán rendezett fórumon. A szakember hozzátette: ahhoz, hogy a hazai fogyasztókhoz biztonságos, jó minőségű élelmiszerek kerülhessenek eredményes hatósági ellenőrzésekre van szükség. Ezt szolgálja az Élelmiszerlánc-felügyeleti törvény módosítása, az Élelmiszerlánc-felügyeleti díj tervezett bevezetése.
Az EgerFood Regionális Tudásközpont immár 6 éve az élelmiszer-biztonsági kutatások és képzésfejlesztés egyik bástyája. Alapvető célja, hogy gazdasági értelemben is kiaknázható eredményekkel járuljon hozzá az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképességének növeléséhez .
A rendezvényen elhangzott: a hatóságoknak és az élelmiszer-előállítóknak szorosan együtt kell működniük, át kell adniuk egymásnak az információkat és a kutatási eredményeket, hogy biztosítható legyen a magasabb szintű élelmiszer-biztonság.