Tovább gyűrűzik az Egervin háború

Eddig az egykori Egervin sikeretlen pályázataitól volt hangos a sajtó, mostanra viszont a rendezetlen viszonyok már a muzeális borkészletet is veszélyeztetik. A felszámolás alatt álló jelenlegi nevén Integrált Borgazdaság Zrt. verőszalai épületében ugyanis tartozásra hivatkozva az Egervinnel egy telephelyen működő EBB Vin Kft. lekapcsolta az áramot. Ez azért jelent problémát, mert áram nélkül nem működnek azok a búvárszivattyúk, amelyek a pincébe beszivárgó vizet vezetik ki. Így a vízszint folyamatosan emelkedik, ami veszélyezteti a milliárdos értékű muzeális borkészletet.

Az EBB vin szerint az Integrált Borgazdaság Zrt. felszámolását végző Ratis Kft. 812 ezer forintos áramdíjjal és hárommilliós vízdíjjal tartozik, amit még máig sem fizettek ki. Megkeresésünkre Szűcs Zoltán a felszámolást végző cég régiós igazgatója telefonon azt mondta, hogy ők már rendezték a tartozást, legalábbis az áramdíjat. A vízdíjtartozást vitatják, ebben tárgyalni próbálnának az EBB Vinnel, eddig sikertelenül.
Az egész telephelyet árammal ellátó transzformátorház az EBB Vin tulajdona, a benne lévő áramfejlesztő viszont az Integrált Borgazdaság Zrt.-é. Szűcs Zoltán elmondta, hogy mivel a múlt héten nem sikerült érdemben megegyezni, a borkészlet megmentése érdekében feltörték a taranszformátorházat és visszakapcsolták az áramot. Erre az volt a válasz, hogy két napja az EBB Vin újra lekapcsolta az áramot és kicserélte a zárat a transzformátorházon. A borkészlet így ismét veszélyben van, bár naponta próbálnak szivattyúzni, de ez csak ideiglenes megoldás. Szűcs Zoltán azt mondta: a tárgyalások megrekedtek, így az egyetlen lehetőség az marad, ha az ÉMÁSZ-tól visszakérik az áramszolgáltatás jogát, amelyen azóta is dolgoznak.
Az EBB Vin Kft. központi irodavezetőjét telefonon értük utol, aki kérdésünkre azt mondta: ha valaki felelős azért, hogy vízben állnak a muzeális borok, akkor azok biztosan nem ők. Fodor László hozzátette, hogy ők hajlandóak tárgyalni a felszámolást végző céggel, és az ügy lezárására ezt látják az egyetlen megoldásnak.