Pályázatok tükrében

Az Új Széchenyi Terv pályázati rendszerének eredményeiről, a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázat első körös nyerteseiről, valamint az októberben megjelent pályázati felhívásokról adott tájékoztatást az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési ügynökség a Megyeházán.

Tizenhat pályázat jelent meg, közel 50 milliárd forintos támogatási kerettel az elmúlt 10 hónapban. Ez azt bizonyítja, hogy jól működik az Új Széchenyi terv fejlesztéspolitikai programja – mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Az új rendszer segítségével nőtt az uniós források felhasználásának hatékonysága. A visszajelzések szerint a pályázók is elégedettek az egyszerűbb pályázati feltételekkel, ugyanis az elektronikus rendszer bevezetésével könnyebben, rövidebb idő alatt juthatnak támogatáshoz. Az elmúlt időszak programjai többségükben a közlekedéshez-, illetve a turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódtak.
A Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázatra például 40 pályamű érkezett be, ebből 22 projektjavaslat részesült támogatásban, összesen 898 millió forint értékben. Megyénkhez 9 nyertes pályázat kapcsolódik közel 311 millió forint támogatással.
Az Észak-Magyarországi Operatív Program részeként októberben három új pályázat jelent meg, összesen 6,1 milliárd forint keretösszeggel. Ezek az üzleti infrastruktúra-, a közösségi közlekedés-, és a települések vonzerejének fejlesztésére irányulnak.