Aggódnak a civilek

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a napokban nyújtotta be a Civil törvény tervezetét az országgyűlés elé. Az egri civilek attól tartanak, hogy ha a törvényt ebben a formájában fogadja el a parlament, akkor sok szervezet elveszítheti közhasznúságát és állami támogatásait. Szerintük olyan civil alapra van szükség, amelyben a pályázati bürokrácia csökken és növekszik az átláthatóság.

Borús felhőket érzünk gyülekezni a fejünk fölött – hangzott az Egri Civil Kerekasztal soros ülésén. A civil törvény tervezetével ugyanis több ponton nem értenek egyet az egri civilek sem. A Nemzeti Civil Alapprogram helyébe lépő, Nemzeti Együttműködési Alap tervében nem látják biztosítottnak a civil szféra szerepét, ezért az országgyűlési képviselők segítségét kérik.
Az egri civilek átnyújtották állásfoglalásukat Habis László polgármesternek, és arra kérték, hogy a többi országgyűlési képviselővel együtt képviseljék érdekeiket a következő parlamenti vita során. Eger város polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, továbbra is azon fognak igyekezni, hogy városunk civil élete ne kerüljön veszélybe.
A soros ülésen szó esett még Eger kulturális koncepciójának várható változásairól és a Civil Randevú előkészületeiről is.