Tudomány ünnepe

Egész napos konferenciával nyitották meg az Eszterházy Károly Főiskolán a Magyar Tudomány Ünnepét. Közgazdaságtudományi, pedagógiai és történettudományi előadások hangzottak el. November végéig a főiskola tanszékei, az egyes karok külön szakmai rendezvényeket is tartanak.

A tudományos munka a magyar felemelkedés egyik záloga – mondta Lakatos István, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke a tudomány ünnepe megnyitóján. Az elnök szerint a tudományos tevékenység szolgálat is.
Mátyás Ferenc rektorhelyettes elmondta, hogy miért november 3-án tarjuk ezt az ünnepet. Ezen a napon ajánlotta fel Széchenyi birtokai éves jövedelmét egy magyar tudós társaság létrehozására. 1997-ben nyilvánították 3-át a magyar tudomány napjává, 2003-tól hivatalosan is a Magyar Tudomány Ünnepéről beszélhetünk. A rektorhelyettes bejelentette azt is, hogy az ünnep alkalmából tudományos díjat kapott a Miskolci Akadémiai Bizottságtól Verók Attila, a főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Karának adjunktusa.
Az Eszterházy Károly Főiskolán egy egész hónapot szentelnek ennek az ünnepnek.
A központi nyitórendezvény egyik témája a fenntartható fejlődés volt, a másik téma pedig a „Korfordulón: a XX. század öröksége és a XXI. század kihívásai” címet viselte. A tudomány ünnepe november 3-ától 30-áig tart. A központi rendezvények mellett a karok, tanszékek külön szakmai rendezvényeket tartanak.