Digitális átállás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság eredeti tervei szerint minden helyi televíziónak kötelezően át kellett volna állnia a digitális földfelszíni sugárzásra ez év december 31-ig. Az átállás azonban sok kérdést és finanszírozási problémát vetett fel az érintettek körében. Ezért a hatóság egyeztető fórumokat szervezett az ország több pontján, így Egerben is a helyi televíziók igazgatói, műszaki vezetői számára.

Az NHH eredetileg 2011. december 31-ét jelölte meg végső határidőnek ahhoz, hogy az eddigi analóg sugárzásról a tv-k digitális földfelszíni sugárzásra váltsanak. Emellett a digitalizáció magában foglalja a televíziós eszközök korszerűsítését is. A határidőt végül eltörölték, hiszen kiderült, hogy az országban működő helyi televíziók anyagi és technikai feltételei mindehhez szűkösek. Ezért olyan pályázatokat kell kiírni, amelyek maradéktalanul segítik a korszerűsítést. Ezért is döntött úgy a hatóság, hogy meghallgatja a helyi televíziók képviselőinek véleményét a témáról.
Az Egerben rendezett egyeztetésen főleg a digitális földfelszíni sugárzásra való átállás volt a téma. A fórumon az egri, a debreceni, a nyíregyházi, a miskolci, a szegedi és a szolnoki városi televíziók vezetői voltak jelen. A találkozón elhangzott, hogy egyelőre sok a nyitott kérdés a digitális átállásról.
Egyelőre tehát a pályázatok kiírásához szükséges adatgyűjtés folyik. A korszerűsítés hatására a sugárzásban fogható adás képi minősége jelentősen javulna. Emellett a sugárzás területi ellátottsága és régiós szerepe is növekedne, ráadásul a nézők számára mindez továbbra is ingyenesen elérhető lesz.