Közös gondolat

A művész nem zárkózhat el az elefántcsonttoronyban; hogy munkája érvényes és időszerű legyen, kapcsolódnia kell az adott világhoz – vallják a Közös gondolat – nem közhely kiállítás alkotói. A magyar származású George Peck és három volt diákjának közös tárlata egy interdiszciplináris, tudományok közötti projektekből álló kísérlet.

Egy művész és egy szakember valóságosan találkozik az egykori szakrális térben, a Kis Zsinagógában – kezdte a kiállításmegnyitót Nagy T. Katalin művészettörténész. Szerinte a tudomány okokat, válaszokat keres, a művészet pedig jelenségekre figyel, kérdéseket tesz fel. A bemutatkozó négy művész mindegyike együtt dolgozott egy-egy adott terület szakértőjével; természetvédelmi mérnökkel, erdésszel, pszichológussal. Az ötlet Georeg Pecktől származik, ő maga Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét választotta munkatársul, a 89-90-es eményeket, a rendszerváltást vizsgálták.
A kiállítás kurátora azt mondja: igazán interdiszciplinári művekről van szó.
A kiállítók valamikor George Peck diákjai voltak, azóta is rendszeres kapcsolatban állank egymással, számon tartják egymás munkáját.