A megszorítások ellen az LMP

Azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt és aláírásgyűjtő kampányt indít több nagyvárosban az LMP a megszorítások ellen – jelentette be a párt egri sajtótájékoztatóján Szilágyi László országgyűlési képviselő. A politikus a Munkát, levegőt! című petíció részleteiről valamint a készülő új hulladékgazdálkodási törvényről beszélt.

Az LMP szerint a kormány gazdaságpolitikája megbukott, nem csökkent a munkanélküliség, áll a gazdaság, sokszázezer ember fizetése csökkent. Az ellenzéki párt úgy látja, az országnak a megszorítások helyett zöld fordulatra van szüksége, ezért alternatív költségvetési koncepciót készített. A javaslat legfontosabb elemei többek között a többkulcsos adórendszer, a 4 százalékos járulékcsökkentés, a kamatplafon bevezetése, béremelés és fejlesztés az egészségügy és oktatás területén, a családi pótlék emelése, az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának növelése. Szilágyi László országgyűlési képviselő az új hulladékgazdálkodási törvény tervezetével kapcsolatban elmondta: 2013-ban a hulladékgazdálkodási feladatokat egy teljesen állami tulajdonban álló szervezet látná el, amely félő, hogy nem lesz képes ellátni kötelezettségét.
Súlyos problémának nevezte, hogy az elmúlt egy évben nem sikerült hulladékstratégiát készíteni és 2009. január 1. óta nincs országos hulladékgazdálkodási terv sem. Megjegyezte: habár az előző kormány nagyjából előkészítette a hulladékgazdálkodási törvényt, az mégsem készült el.