Jegyzői értekezlet

A megyében eddig elvégzett munkáról és a települések előtt álló feladatokról is szó volt a Megyeházán tartott jegyzői értekezleten. Az önkormányzati rendszer átalakításáról csak érintőlegesen esett szó, mert mint elhangzott még sok a megoldandó feladat a törvénymódosítás előtt. Beszéltek azonban a jelenleg aktuális népszámlálással kapcsolatos feladatokról és többek között a megyei oktatási rendszert érintő változásokról.

Jóval szűkösebb feltételek között kellett megoldani a szükséges feladatokat, a megyét érintően és országos szinten is kevesebb létszámmal, összesen 60 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodtak a kormányhivatalok – mondta köszöntőjében Horváth László a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. A megyében nagy feladatot jelentett az országos Start munkaprogramban megvalósuló mintaprojektek beindítása. Ennek részeként az ország 525 településén mintegy háromezer ember számára biztosítanak napi nyolc órás foglalkoztatást. A programhoz a megyében a gyöngyösi kistérségből öt, a pétervásárai térségből húsz település csatlakozott. Szó volt arról, hogy a megyei közgyűlés valamennyi intézményét jövő január 1-jétől a kormányhivatal veszi át. Elhangzott, hogy komoly felkészülést jelent az oktatási intézmények átvétele is. 2012. szeptember 1-jétől a legtöbb megyei oktatási intézmény kormányzati irányítás, finanszírozás és ellenőrzés alatt fogja ellátni tevékenységét.
2013. január 1-jétől pedig elindul a járási rendszer felállítása. A kormányhivatal hét heves megyei járás létrehozására tett javaslatot.A megye jegyzőit tájékoztatták az október 1-jétől induló népszámlálással kapcsolatos feladatokról, valamint a lakásfenntartási támogatás rendszerének változásairól is.