Vita a Munka Törvénykönyve tervezetéről

Az MSZOSZ szerint a készülő Munka Törvénykönyve elvenné a dolgozók 150 év alatt megszerzett jogait, a kormány terve rabszolgasorba taszítana 3 millió munkavállalót. Egerben a szakszervezeti szövetség tagszervezeti titkárai az országgyűlési képviselőket hívták meg, hogy megtudják: mi a véleményük a tervezetről. A meghívást ketten fogadták el.

Nyáron hozták nyilvánosságra a Munka Törvénykönyve tervezetét, az MSZOSZ 150 változtatást javasolt. Pillanatnyilag nem látják, hogy ebből mit fogadott el a tárca.
A szakszervezetek tiltakoznak. Október elsejei nagygyűlésükkel a kormány tudomására kívánják hozni: ez a tervezet nem szolgálja a munkavállalók érdekeit és védelmét. Azt sem szeretnék, ha a szakszervezet kiszorulna a munkahelyekről.
Sok a félreértés, a nyilvánosságra került koncepció ugyanis egyelőre csak a tárca terve, a kormány még nem hagyta jóvá – mondta Lukács Tamás, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. Az egyeztetések folyamatosak, a megadott határidőig érkeztek be vélemények, a kormány két szakszervezeti konföderációval tárgyal.
Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő szerint az egész ország fölháborodott a koncepción. Úgy véli: a kormány megosztja a szakszervezeteket, van, akivel tárgyal, van, akivel nem. Az MSZP vállalja, hogy valamennyi szakszervezeti módosítást benyújtja – attól függetlenül, hogy egyetértenek-e vele -, mert úgy látják, hogy nem megfelelő a törvény előkészítése.
Lukács Tamás szerint a szakszervezetek politikai függetlenségét is biztosítani kellene, mert így el fog sikkadni a valódi érdekvédelem.