Nemzeti Külgazdasági Hivatal

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal január 1-jével kezdte meg munkáját. A Hivatal feladata a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, illetve a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése. Az országos bemutatkozás első állomása Egerben volt.

Az elmúlt kilenc hónapban sikerült felállítani a hivatalt, kiépült a hazai szervezet és már megvannak az első eredmények is – mondta az egri tájékoztatón dr. Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyetese. A központi hivatal mellett 6 vidéki kirendeltséget is létrehoztak. Az Észak-magyarországi Régió vezetője, Pinczés Olga.
A Hivatal a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Két fő területre koncentrálnak: a hazai kis- és középválalkozások exportfejlesztésére, illetve a külföldi vállalkozások hazai befektetésösztönzésére. Az egri tájékoztatón elhangzott, a tapasztalatok szerint a válság egyik pozitív hozadéka, hogy nagyon sok kis-és középvállakozás felismerte, a túlélés érdekében muszáj új piacokat keresni, és ezért komoly munkát kell végezni. Ebben segít a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal országos bemutatkozásának az is a célja, hogy a helyi vállakozók bevonásával összegyűjtsék a potenciális helyi projekteket, azokat, amelyekre érdemes külföldi befektetőt találni.