Eger Ünnepe

Ma kezdődik, és vasárnap ér véget az Eger Ünnepe. Kilencven civilszervezet mutatkozik be, 11 helyszínen lesznek programok. A megnyitón adták át hat fiatalnak a Jó tanuló-jó sportoló címet, valamint kiosztották Az én városom esszépályázat díjait.

Eger egyik erőssége a gazdag civilélet – mondta Habis László polgármester a 16. Eger Ünnepe megnyitóján. Az önkormányzat ehhez a munkához háttértámogatást ad. Nem csak beszélünk a civiléletről – mondta a polgármester -, tárgyi és egyéb feltételek biztosításával is segíti az önkormányzat ezeknek szervezeteknek a munkáját. A szeptember végi közgyűlésen például szó lesz arról: 25 millió forinttal támogatja a város a civileket.
Az én városom esszépályázatra negyven pályamű érkezett be az általános iskolásoktól és a középiskolásoktól. A zsűri azokat az írásokat találta kiemelkedőnek, amelyek személyes kötődést, vonzódást, élményt is megfogalmaztak – amellett, hogy bemutatták Eger értékeit. A két kategóriában hárman-hárman kaptak különdíjat, egy-egy fődíjat ítéltek oda. Kiosztották a Jó tanuló-jó sportoló díjakat is. 19 pályázat érkezett be, a közgyűlés döntése értelmében hat tehetséges fiatal vehette át a kitüntetést.
Szombaton a Dobó térről mennek az Érsekkertbe a „civil séta” résztvevői, itt mutatkozik be a város 90 civil szervezete. Kulturális programok a nagyszínpadon, sportvetélkedők, kézműves foglalkozások várják az egrieket. Vasárnap a Barokk futóparádéval zárul a program.

Jó tanulók – jó sportolók

1. Kovács Zsófia
2. Kóródi Péter
3. Szeivolt Melinda
4. Póta Georgina
5. Székely Zoltán
6. Berecz Bettina

Kovács Zsófia: A Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója. Kitűnő tanuló. Edzője és testnevelő tanára: Leitner Tamás. A Mecman Eger Innebandy Sportegyesület floorball játékosa. Többszörös Diákolimpiai Bajnok. Nemzetközi versenyek dobogós helyezést elért csapatának meghatározó tagja. Felnőtt Országos Bajnok. Magyar Női Junior válogatott.

Kóródi Péter: A Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola és Diákotthon tanulója. Kitűnő tanuló. Edzője és testnevelő tanára: Alaxainé Deák Edina. Az Integra Agria Sportegyesület színeiben versenyez. Speciális Olimpia Országos Tornaversenyen ezüst és bronzérmet szerzett. Részt vett Speciális Olimpia Világjátékokon, Athénban torna sportágban, ahol 1. és 2. helyezést ért el.

Szeivolt Melinda: A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója. Jeles tanuló. Testnevelő tanára: Balogh Attila, edzője: Pohl Anett. Országos Diákolimpia 3. helyezettje. Az Integra Agria Sportegyesület versenyzője, úszója. Számtalan hazai és nemzetközi úszóverseny dobogós helyezettje. 50m-es és 100m-es mellúszás Országos ranglistavezetője.

Póta Georgina: A Felsővárosi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Balassi Bálint Tagiskolája tanulója. Jeles tanuló. Testnevelő tanára és edzője: Petrovai József. Az Egri Városi Sportiskola atlétája. Országos Diákolimpia és Magyar Bajnokság 1. helyezettje IV. korcsoportban, magasugrásban. Az Ankarai Világjátékokon a Magyar Válogatottal csapatban II. helyezést ért el. Korosztályos magyar válogatott atléta.

Székely Zoltán: A Neumman János Középiskola és Kollégium tanulója. Kitűnő tanuló. Testnevelő tanára: Mikóné Esküdt Csilla, edzője: Horváth Tamás. Az Egri Városi Sportiskola Judo Szakosztályának versenyzője. Országos Diákolimpia 1. helyezettje judo sportágban. Magyar Köztársaság Kupa 3. helyezettje.

Berecz Bettina: a Neumann János Középiskola és Kollégium tanulója. Kitűnő tanuló. Testnevelő tanára: Mikóné Esküdt Csilla, edzője: Pelyhe Szabolcs. A Gyöngyösi Fortuna Tánc Sportegyesület sportolója, akrobatikus rock and roll sportágban. Junior Országos Bajnokság 2. helyezettje, Világbajnokság 12. és a Világkupa Versenysorozat 1. helyezettje.