Helyi adók: közeledik a befizetés határideje

Szeptember 15-ig lehet pótlékmentesen megfizetni az építményadó és a gépjárműadó második részletét valamint a helyi iparűzési adó szeptemberi adóelőlegét. Az adózók ugyancsak eddig az időpontig kérhetnek fizetési könnyítést vagy mérséklést, ha indokolt esetben adófizetési kötelezettségüknek nem tudnak eleget tenni. A beérkezett kérelmekről az önkormányzati adóhatóság a benyújtástól számított 30 napon belül dönt- hangzott el a városházi sajtótájékoztatón.

Szeptember 15-ig 3, 6 milliárd forint helyi adó befizetését várja az egri önkormányzat. Ez a dátum a hivatalos határideje az iparűzési, az építmény és a gépjármű adó második részletének befizetésére. Az előző hónapban beszedett idegenforgalmi adót ugyancsak szeptember 15-ig kell befizetni. A polgármesteri hivatal adóosztálya 45 ezer ügyfélnek küldte el a folyószámla-kivonatokat, melyben arról tájékoztatja az adózókat, hogy a közterhekkel kapcsolatban milyen tartozásaik, illetve túlfizetéseik állnak fenn. Korsós László, az Egri Önkormányzati Adóiroda vezetője elmondta: akik tudják, hogy idén rosszabb gazdasági évet zárnak, mint tavaly, szeptember 15-ig fordulhatnak mérséklési vagy fizetési könnyítési kérelemmel az adóhatósághoz. Azok, akik ezt a határidőt elmulasztják, azoknak idén a teljes összeget kell befizetniük.
Elhangzott: az adóiroda munkatársai gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél hamarabb elindulhasson az ügyfélkapus, elektronikus bevallási rendszer. Az egri adózok ennek köszönhetően otthonról és hiba nélkül nyújthatják be adóbevallásaikat.
A kérelmekhez szükséges űrlapok, az adóbefizetéssel kapcsolatos információk a város honlapján, az adóügyek intézése menüpont alatt találhatók meg- tette hozzá az adóiroda vezetője.