61. Bányásznap Egerben

1951-től országosan szeptember első vasárnapján tartják az országos Bányásznapot. Az országos központi ünnepséget egy kő- és ásványbányászati cég jóvoltából idén Tokajban tartották, de Egerben is volt megemlékezés.

A hazai bányászati iparágon belül a kő- és ásványbányászat előretörését jelzi az is, hogy az idei központi országos ünnepség színhelye ezúttal a Tállyához, Tarcalhoz közel fekvő Tokaj volt. A Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magába foglaló Miskolci Bányakapitányság területén az elmúlt hétvégén több helye is tartottak Bányásznapi ünnepségeket. Egerben a felnémeti OMYA mészkőbánya és feldolgozó fogja össze a bányászokat. Dr. Izsó István, a Miskolci Bányakapitányság vezetője beszédében hangsúlyozta, számba kell venni azokat a lehetőségeket, amit a bányászat tud nyújtani az országnak.
A külföldi befektetők még mindig érdeklődnek a hazai, kiaknázatlan nemesércvagyon után, amit a válság még erősíthet is. Heves megye – az elmúlt évekhez hasonlóan – bányászati szempontból még mindig vezető szerepet tölt be a hazai bányaiparban. Mint elhangzott, a válság természetesen érinti a megyében – Felnémeten és Visontán – működő bányákat.
Az ünnepi műsor után az OMYA dolgozói közül többen kitüntetéseket vehettek át a Bányásznap alkalmából.