Túramanók

Nyári napközis tábort szervezett általános iskolásoknak a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontba. Az egyhetes programban szerepelt több kirándulás, kisvonatozás és még vízminőség vizsgálat is.

A tábor résztvevői utolsó nap vízminőség vizsgálaton voltak a Szikla-forrásnál. A módszer igen egyszerű. A vízminőség változása hatással van a flórára és a faunára. A szemmel látható gerinctelen élőlények, mint például a tegzeslárvák a vízminőség bioindikátoraiként szolgálnak, vagyis minél érzékenyebb egy élőlény, annál tisztább vízben tud csak életben maradni. A mintavétel után – már a táborban – előkerültek a nagyítók és a munkalapok. A vizsgálat alapján a forrás vize tiszta, nem szennyezett.
A hétfőtől péntekig tartó táborban a gyerekeket többször elvitték túrázni.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága nyitott az iskolák felé is. Tavasszal az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolából – több turnusban – több mint 500 gyereket vittek túrázni a Várhegyre, bemutatva nekik az erdő és a természet értékeit.
A következő bárki által látogatható program az augusztus 12-i Csillagles, illetve az augusztus 27-i Denevérek éjszakája lesz.