Nőtt a munkanélküliség

Heves megyében közel 17 százalék a nyilvántartott álláskeresők aránya, ami három százalékkal haladja meg az országos átlagot. Legtöbben Heves, Pétervására és Füzesabony környékén vannak állás nélkül, a hatvani, a gyöngyösi és az egri kistérségben valamivel jobb a helyzet. A Fidesz-KDNP 2010-es kampány ígérete 1 millió munkahely létrehozására jól hangzott, ám irreális volt – jelentette ki dr. Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke.

A Fidesz elhibázott gazdasági koncepciója átgondolatlanul felbolygatta az adórendszert, 1000 milliárdos lyukat teremtett. Jelentős megszorítások következnek, az alacsony keresetűek helyzete tovább romlik, egy szűk réteg, a magas jövedelműek helyzetét preferálják – mondta dr. Sós Tamás.
Hozzátette, a Fidesz-KDNP kormány költségvetése rég összeomlott volna, ha nem „einstandolják” a magánnyugdíj-pénztári vagyont.
A megyei szocialista elnök szerint az ígért egymillió munkahelyet akkor lehetne megteremteni, ha például Heves megyében évente felépítenének egy hatvani Bosch és egy Mátrai Erőmű kapacitású gyárat, amely 3-4 ezer embernek ad munkát.
Dr. Sós Tamás hangsúlyozta, a KSH friss felmérése szerint a lakosság 37 százaléka él a létminimumnál kevesebb pénzből.