Béka- és madármentés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén Bogács és Felsőtárkány körzetében kétéltű átjárókat építettek ki, míg a Bükk-hegység déli előterében – Mezőkövesd és Sály között – közel 50 km-en szigetelték az elektromos szabadvezetékeket. A pályázati forrásból megvalósuló beruházás összértéke 92 millió forint volt.

Az ember által épített mesterséges műtárgyak, így az utak és villanyvezetékek évente több ezer kétéltű és madár halálát okozzák. Többek között ezért is szerveznek tavasszal békamentő akciókat a vonulási útvonalakon. A megoldás egyik lehetséges módja a vödör és a szorgos kezek, amelyek összegyűjtik a békákat, de másképpen is lehet segíteni ezeken a kétéltűeken. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a természetkárosító hatások mérséklésére nyert pályázaton 92 millió 200 ezer forintot.
A kivitelezés tavaly februárban indult és most zárult. Madárvédelmi szigetelést kapott több mint 500 elektromos vezeték tartó és feszítő oszlop, valamint 47 km szabadvezeték. A bogácsi halastónál 1200 méter, míg a felsőtárkányi Oldalvölgyi-tavaknál 180 méter terelőrendszer épült új átereszekkel és a meglévők felújításával. A tervek szerint később Hasznosnál, Varbónál, valamint a Mátrában, a Sástónál létesülhet hasonló kétéltűterelő-rendszer.