Leánykák éjszakája

Amíg a bikavért a borászok is és az egriek is méltóképpen ünneplik, az Egri Leánykát elhanyagolják – vallja Tietze Nándor Pál, aki már negyedik éve szervez éjszakai bortúrákat a város alatt, az érseki pincerendszerben. Az Egri Leánykák éjszakáján hat borász kínálja ezt az igazán egri fehérbort.

A zenit mellett cserszegi fűszeres is van ebben a leánykában. Nemcsak a különféle Egri Leánykákkal, a borászokkal is találkozhatnak azok, akik lemerészkednek a sötét, hűvös pincékbe.
A leányka a borvidék egyetlen magyar eredetű fajtája. Ez az egri fehérbor nem olyan testes, mint a bikavér, emellett egy egész estén keresztül lehet borozgatni – mondják a szervezők. Tietze Nándor Pál szeretné a leánykát újra megismertetni és megkedveltetni.
A borokhoz kézműves sajtokat kínáltak. Szükség is volt rá, hiszen hat borászat leánykáin keresztül vezetett az út. A gyertyákkal megvilágított pincékben persze a borozás mellett a pincék keletkezésével, történetével is megismerkedhettek a látogatók. Minden nyári hónapban két estén indulnak bortúrák az érseki pincerendszerben.