Buli után a takarítás

Az Érsekkertben takarítottak a rabok a bikavérünnep után. A több mint három éve tartó Börtön a városért odabent sem veszített a népszerűségéből, Juhász Attila, az intézet parancsnok azt mondja: komoly versengés van a fogvatartottak között, hogy ki kerüljön be a programba. Ha kapacitásuk lenne, most is kétszer annyi embert tudtak volna kihozni dolgozni.

A bikavérünnep négy napja, a szórakozó több tízezres közönség próbára tette az új helyszínt. A Városgondozás két napja takarít az Érsekkertben. Eddig hatvan köbméter szemetet szállítottak el.
Amikor kiderült, hogy idén a 15. fesztiválnak az Érsekkert ad otthont, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Juhász Attila egyeztetve a Városgondozással úgy döntött, hogy magukra vállalják a takarítás egy részét. Most húsz nő dolgozott kint, a kiválasztás alapja a Börtön a városért program indulása óta változatlan: az intézet dönti el – elsősorban a magatartást figyelembe véve – , ki kerülhet a falakon kívülre néhány órára.
A kint dolgozó fogvatartottak azt mondják, szeretnék, ha elhinnék nekik, hogy ők is tevékenyek, adni akarnak, tudnak valamit tenni a városért. Hetekkel a kinti munkák előtt már készülnek, izgulnak, hogy kit választ ki az intézet vezetése – említi meg Éva – boldogok, akik kimehetnek.
A Börtön a városért program három éve folyik, több mint 30 alkalommal dolgoztak a női fogvatartottak a város közterületein. Az Érsekkertben a szemetet szedték össze, gereblyéztek, a szaktudást nem igénylő munka mellett füvet nyírtak és besegítettek a növények ápolásába.