Egri séták egrieknek – zeneiskola

Az egri zeneiskola működésével, szerepével és az épülettel, a Panakoszta-házzal ismerkedhettek meg azok, akik részt vettek az Egri séták egrieknek eheti rendezvényén. Felidézték azokat az embereket is, akik sokat tettek azért, hogy Egerben meghonosodjék az alapfokú zenei oktatás.

Az Egri Lokálpatrióta Egylet feladata a kulturális örökségünk, jelenünk bemutatása – kezdte a zeneiskolai sétát Csányi Barna, az egylet választmányi tagja. A zeneiskola fennállásának néhány évtizede alatt több mint száz olyan tanítvány távozott az intézményből, akik nemzetközi porondon is megállták a helyüket. Most hét tanszakon ötszáz diák tanul itt.
Emberi történetek, apró, jóindulatú pletykák – így idézett meg régen élt egrieket Szepesi György, a zeneiskola volt igazgatója. Feladatát – az iskola épületének és történetének bemutatását – túlteljesítette: képszerű leírást kaptak a résztvevők azokról, akiknek közük volt az alapfokú zenei oktatás egri meghonosításához. Beszélt többek között Fogelné Kauffmann Emmyről, az ő vezetésével indult el a 30-as években a városi zeneoktatás, ezt az iskolát államosították 1953-ban. Az Egri Állami Zeneiskola a Panakoszta-házban működött 1981-ig.Ekkor az épület életveszélyessé vált, elköltözött a ferencesek kolostorába, és csak 17 év múlva taníthattak-tanulhattak újra a régi helyükön.
Egy 1879-es felirat áll a bejárat fölött: Panakoszta Sándor városi képviselő hagyománya Eger éjjeli kivilágítására –vagyis Kis Dobó téri házát a városra hagyta az egykori képviselő.
Jövő héten Eger vértanújáról mesélnek majd a sétán a lokálpatrióták, két hét múlva Kopcsik Lajos vezetésével a Marcipániát nézik meg.